Wij willen dat rechtvaardige toegang tot zorg voor álle mensen wordt gewaarborgd
Hoe?
Door onderzoek, samenwerking en ontmoeting
Waarom?
We weten dat in het bouwen van technologie gebaseerd op artificiële intelligentie, bestaande ongelijkheden en onrechtvaardigheden kan reflecteren, en soms zelfs erger kan maken. Wij willen de bestaande problemen en kansen in kaart brengen. Zoals het probleem dat in het bouwen van gezondheids AI groepen van mensen van kleur, of ouderen niet worden meegenomen.
Dit kan dan betekenen dat de technologie als die wordt ingezet in de zorg, minder goed werkt bij deze groepen mensen. Tegelijkertijd vinden mensen het soms ook lastig om met computers en technologie om te gaan, terwijl dat wel steeds meer wordt verwacht van patiënten en cliënten in de zorg. AI kan hierbij in sommige gevallen helpen, maar het soms juist ook lastiger maken voor mensen om hun weg naar de zorg te vinden.
Wat?
- We onderzoeken wat problemen en kansen zijn om AI in de zorg in te zetten op een manier dat we rechtvaardige toegang tot zorg kunnen waarborgen.
- We willen een veelzijdige plek zijn waar iedereen die wil meehelpen aan onze missie elkaar kan ontmoeten en kan samenwerken
- We willen manieren bedenken om ervoor te zorgen dat mensen en groepen betrokken kunnen zijn en samenwerken in het nadenken over het gebruik van AI in de zorg.
Wie wij zijn
Somaya Ben Allouch
Professor Mens-Systeem interactie voor Gezondheid en Welzijn
Toegepast onderzoek doen naar de ontwikkeling, gebruik en evaluatie van digitale technologieën, zoals robotica en eHealth toepassingen, die van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van leven van mensen is de reden waarom ik onderzoek doe. Ik vind het interessant om te leren hoe we digitale technologieën zo kunnen ontwikkelen dat ze aansluiten bij de behoeften, wensen en eisen van mensen zodat deze technologieën ook daadwerkelijk gebruikt kunnen worden in ons dagelijks leven.
Julia van Weert
Professor Gezondheidscommunicatie
Ik ben Julia van Weert, hoogleraar Gezondheidscommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast ben ik ook de directeur van het Amsterdam Center for Health Communication/ACHC. Mijn werk richt zich op hoe we gezondheid kunnen bevorderen door effectieve communicatie met behulp van digitale methoden. Ik ben geïnteresseerd in hoe we technologie kunnen gebruiken om mensen te helpen die moeite hebben met gezondheidsinformatie, zoals mensen met een lage geletterdheid, een migratie achtergrond of oudere patiënten. Daarnaast ben ik nieuwsgierig naar hoe zaken zoals kunstmatige intelligentie onze gezondheid en welzijn beïnvloeden.
Anniek de Ruijter
Professor Gezondheidsrecht en -beleid
Wat ik zo interessant vind aan de inzet van nieuwe technologie in de zorg, en zeker technologie zoals Artificiële Intelligentie, is dat – omdat het zo breed inzetbaar is – het ons de mogelijkheid geeft weer opnieuw na te denken over hoe we het eigenlijk willen organiseren, en of het wel rechtvaardig is, zoals het nu is. Het gezondheidsrecht kan daarbij helpen, omdat het ons richting helpt geven aan de vraag hoe we waarden die we nog steeds zo belangrijk vinden in de zorg, zoals vertrouwen, menselijke waardigheid en gelijke behandeling, kunnen blijven beschermen.
Mahsa Shabani
Associate Professor in Privacy & Innovatie in Gezondheidsrecht
Mijn doel is om beleidsmakers en regelgevers te helpen een duidelijk beeld te krijgen van de relevante bezorgdheden die gepaard gaan met het gebruik van nieuwe technologieën zoals digitalisering en AI in de gezondheidszorg en gezondheidsonderzoek. Omdat mijn achtergrond zowel in de rechten als in de bio-ethiek ligt, vind ik het leuk om deze twee vakgebieden samen te brengen in mijn onderzoek en scope van mijn analyse te verbreden.
Sennay Ghebreab
Professor Sociaal Intelligente AI
Ik ben hoogleraar Sociaal-Intelligente AI aan de Universiteit van Amsterdam, programmadirecteur van de Master Informatiekunde, en oprichter en wetenschappelijk directeur van het Civic-AI Lab. Mijn passie ligt in het ontwikkelen en gebruiken van AI om de samenleving socialer en rechtvaardiger te maken. Naast mijn academische werk ben ik betrokken bij verschillende commissies en raden, waaronder de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme, evenals de Raad van Toezicht van het Nemo Science Museum
Maurits van Tulder
Professor Doelmatigheidsonderzoek
Als hoogleraar Doelmatigheidsonderzoek richt ik mij op het verbeteren van kosten-effectiviteit in de zorg. Hoe kunnen we zorgen dat onze beschikbare middelen zo doelmatig mogelijk besteed worden. Daarbij is het ook heel belangrijk dat deze middelen op een rechtvaardige manier besteed worden. Als decaan van de Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam houd ik mij onder andere bezig met beleid en strategie om onderzoek en onderwijs te richten op het gebruik van AI om de zorg op het gebied van gedrag en bewegen beter, doelmatiger, toegankelijker en rechtvaardiger te maken.
Jesse Aarden
Senior Docent-Onderzoeker Smart Health and Vitality Lab
In ons lab werken we samen met studenten, docenten en onderzoekers aan de digitale zorgtransitie door het uitvoeren van gericht praktijkonderzoek. Samen richten we ons op duurzame zorginnovaties voor de uitdagingen van de toenemende vergrijzing. Door de potentie van zorgtechnologie en Artificiële Intelligentie verantwoord te benutten, bouwen we aan het vertrouwen van burgers in technologische zorgoplossingen. Zo creëren we schaalbare oplossingen en waarborgen we de inzet van menselijke zorg waar deze het meest nodig is.
We werken samen met
Betrokken onderzoekers
James W. Hazel, Postdoc onderzoeker Recht & Biowetenschappen
Recht, Gezondheid en Leven (Universiteit van Amsterdam – Rechten)
Hannah van Kolfschooten, Docent-Onderzoeker Gezondheidsrecht
Recht, Gezondheid en Leven (Universiteit van Amsterdam – Rechten)
Rolinka Wijne, Universitair Hoofddocent Medisch Aansprakelijkheidsrecht
Recht, Gezondheid en Leven (Universiteit van Amsterdam – Rechten)
Corrette Ploem, KNMG – bijzonder hoogleraar Recht, Zorgtechnologie en Geneeskunde
Recht, Gezondheid en Leven (Universiteit van Amsterdam – Rechten)
Ilse van der Linden – Onderzoeker Artificiele Intelligentie
Civic AI Lab (CAIL) – (Universiteit van Amsterdam – Science)
Sara Altamirano – Onderzoeker Informatie Systemen & Inclusieve Gezondheid
Civic AI Lab (CAIL) – (Universiteit van Amsterdam – Science)
Darcy Kim – Onderzoeker Machine Learning & Gezondheid
Civic AI Lab (CAIL) – (Universiteit van Amsterdam – Science)
Ilse van der Linden – Onderzoeker Artificiele Intelligentie
Civic AI Lab (CAIL) – (Universiteit van Amsterdam – Science)
Sara Altamirano – Onderzoeker Informatie Systemen & Inclusieve Gezondheid
Civic AI Lab (CAIL) – (Universiteit van Amsterdam – Science)
Darcy Kim – Onderzoeker Machine Learning & Gezondheid
Civic AI Lab (CAIL) – (Universiteit van Amsterdam – Science)